Skip to content

De verschillende profielen van de Human Resource afdeling

De manier waarop bedrijven verkopen, communiceren, produceren en resultaten leveren is door de digitalisering sterk veranderd. Ook de Human Resource afdeling is hierin niet achtergebleven. Het profiel van de HR medewerker is verrijkt waardoor er steeds meer gespecialiseerde professionals in dit vakgebied te vinden zijn.

Belangrijkste kenmerken van een Human Resource werknemer

Hoewel de markt doorgaans op zoek is naar gespecialiseerde professionals, zijn de belangrijkste basiskenmerken van een goede HR medewerker geaccentueerd. Deze 5 eigenschappen kunnen worden opgesomd:

  • 360º Human Resource kennis: Dit lijkt overduidelijk, echter steeds meer bedrijven zoeken naar professionals die veelzijdig zijn en zich makkelijk kunnen aanpassen aan de nieuwste trends en praktijken op het gebied van HR.
  • Efficiënt omgaan met tijd: Een kenmerk van de Human Resource afdeling is het snel kunnen schakelen. Problemen ontstaan namelijk spontaan en vereisen vaak de onmiddellijke aandacht van HR medewerkers. De HR manager moet efficiënt om kunnen gaan met arbeidsuren en taken prioriteren om de dag goed te laten verlopen. Veel professionals gebruiken daarom ook een HRM software om de tijd optimaal te kunnen benutten en omslachtige werkzaamheden te automatiseren.
  • Motiverend: De manier waarop een werknemer zich verbindt aan het bedrijf is veranderd. Goede bedrijven onderscheiden zichzelf door meer te bieden dan alleen een loonstrook. HR medewerkers weten het personeel dan ook te motiveren door te luisteren en te helpen waar nodig. Daarnaast worden termen zoals employer branding en employee benefits steeds belangrijker binnen Human Resources.
  • Communicatief: Dit kan worden beschouwd als de belangrijkste eigenschap. De hoofdtaak van een HR medewerker is namelijk om in contact te staan met potentiële werknemers en met het huidig personeel. Communiceren met werknemers is essentieel om te weten wat er in het bedrijf speelt, problemen op te lossen of te zorgen voor een goed werkklimaat. Door te luisteren en werknemers deel uit te laten maken van het bedrijf wordt er gebouwd aan een sterk team.
  • Innovatief: Zonder innovatie is er geen evolutie en zonder evolutie is het bedrijf gedoemd om te falen. Het wervingsproces, talentbehoud en de arbeidsvoorwaarden veranderen continu. Een paar jaar geleden was het nog ondenkbaar om te solliciteren voor een baan zonder een goed CV. Tegenwoordig wordt er meer waarde gehecht aan personal branding. Als HR medewerkers niet meegaan met deze ontwikkelingen wordt het lastiger om personeel tevreden te stellen.

De algemene profielen van de Human Resource afdeling

Geen enkel bedrijf is hetzelfde. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de algemene profielen die het meest zijn gewild in kleine en middelgrote bedrijven (MKB’s).

HR Manager
De Human Resource manager is gericht op het samenstellen en implementeren van een beleid dat werknemers helpt om zich binnen het bedrijf te ontwikkelen en de positie te verbeteren. Deze rol is essentieel om de evolutie van het team te kunnen begrijpen.

Daarnaast werkt de HR manager samen met andere afdelingen om verschillende strategieën te implementeren, de kernwaarden te bevorderen, salarisadministratie te beheren, te zorgen voor gelijke kansen onder medewerkers en te onderhandelen over salarissen en arbeidsvoorwaarden.

Corporate Recruiter
De persoon verantwoordelijk voor het wervingsproces speelt een belangrijke rol bij het binnenhalen van talent en het bekleden van posities. De corporate recruiter ontwikkelt dan ook strategieën om potentieel talent aan te trekken welke goed in een functie zou passen. Met de explosie van social media, vereist dit profiel de nodige kennis van sociale netwerken om talent te kunnen identificeren en te verbinden.

Recruitment Consultant
Dit is het alternatief voor kleine bedrijven waarbij er geen budget is om een interne recruiter in dienst te nemen. Door een recruitment consultant in te huren blijft het wervingsproces hetzelfde en kunnen bedrijven geld en tijd besparen.

Opleidingsadviseur
De opleidingsadviseur is verantwoordelijk voor de professionele ontwikkeling van werknemers. De hoofdfunctie bedraagt het onderzoeken van de behoeften op het gebied van cursussen en leerdoelen. Als de leerdoelen zijn geïdentificeerd kan er een programma worden opgezet. Het beheren van de kosten, budgetten en bonussen is ook een onderdeel wat tot deze functie behoort.

Internal Communications Specialist
Deze functie is verantwoordelijk voor het informeren van werknemers via verschillende kanalen. In veel gevallen hebben kleine en middelgrote bedrijven geen budget om een internal communications specialist in dienst te nemen. Om deze reden, kan een HR software zoals Factorial een uitkomst bieden. De middelen die worden aangeboden door Factorial, kunnen de interne communicatie verbeteren en de inzet verhogen.

HR Administratief Medewerker
Dit profiel binnen de HR afdeling is verantwoordelijk voor de administratieve werkzaamheden. Denk hierbij aan de salarisadministratie, arbeidsrechten en contracten.

Nieuwe profielen binnen Human Resources

Met de opkomst van social media, zijn er nieuwe profielen ontstaan in Human Resources. Misschien heb je sommige functies al voorbij zien komen op Linkedin. Wij hebben ze op een rijtje gezet voor je.

Verbinder
Een grote uitdaging in kleine en middelgrote bedrijven is het vinden van de juiste werknemers voor een positie. Niet alle bedrijven hebben het budget om een professionele recruiter in dienst te nemen. Vaak vindt het wervingsproces dan ook intern plaats en is het sterk afhankelijk van je netwerk. De verbinder kan hierin een uitkomst bieden door een groot netwerk op te bouwen om zo potentiële werknemers op te sporen.

HR Analyst
HR analysten brengen de nieuwste trends en middelen naar de Human Resource afdeling van een bedrijf. Deze functie is verantwoordelijk voor het analyseren van de huidige toestand binnen het team en stelt hulpmiddelen en ideeën voor om specifieke situaties te verbeteren. Bijvoorbeeld, het verbeteren van het werkklimaat door teambuilding activiteiten.

Talentontwikkelaar
Een talentontwikkelaar helpt medewerkers met het ontdekken van eigen talenten waardoor ze hun volle potentie kunnen bereiken.

Coach
Deze functie biedt een onmeetbare waarde aan de ontwikkeling van het team. Coaches helpen medewerkers om persoonlijke en professionale doelen te behalen. Door werknemers te ondersteunen wordt er gebouwd aan een ijzersterk team.

Automatiseer HR taken met Factorial

Ontdek de HR software van Factorial! Registreer gratis en bespaar tot wel 5 a 6 uur per week op je HR management. ⏰

This post is also available in: English US Español Svenska Italiano Deutsch Português BR Mexican

Related Posts

Leave a Comment