Maak je eigen organogram [gratis template]

Een organogram is een veelgebruikt hulpmiddel om de interne structuur van bedrijven in kaart te brengen. Het maken van een organisatieschema vereist vaak veel tijd, de nodige ontwerp kennis of een (betaalde) template. Daarnaast veroudert het schema zodra een werknemer toetreedt of het bedrijf verlaat.

Overzicht
Hoe maak je een organogram voor jouw bedrijf?
Gebruik deze voorbeelden voor je eigen organisatieschema
Een Software dat binnen een paar seconden je organigram genereert ✅
Download template voor Powerpoint
Download template voor Word

Hoe maak je een organogram voor jouw bedrijf?

Om een organisatieschema te maken heb je een helder beeld nodig van alle afdelingen en werknemers. Vaak is de HR afdeling verantwoordelijk voor het maken en bijwerken van het organogram, maar het is niet altijd even eenvoudig. Wij raden daarom aan om te beginnen met een blanco papier en pen. Noteer alle afdelingen en schrijf hieronder de managers of werknemers die verantwoordelijk zijn voor de afdeling. Door vanuit de topposities naar beneden te werken wordt het eenvoudiger om de interne hiërarchie te bepalen.

De meest gebruikte gegevens die worden opgenomen in een organogram zijn: de voor- en achternaam van de werknemer, de positie en de afdeling waar deze persoon bij hoort. Afhankelijk van de bedrijfsstructuur, zal het redelijk eenvoudig zijn om de hiërarchie te herkennen en een functioneel organisatieschema van je bedrijf te maken.

Als je alle afdelingen en leidinggevenden van het bedrijf hebt geïdentificeerd, kun je beginnen met het toevoegen van werknemers. Werk hierbij van hogere posities naar lagere posities. Deze taak zal enige tijd in beslag nemen en mogelijk zul je de hiërarchie meerdere keren moeten controleren.

Wist jij dat je met de HR software van Factorial automatisch en binnen een paar seconden een organogram van je bedrijf kan creëren?

HRM software MKB Factorial HR

Gebruik deze voorbeelden voor je eigen organisatieschema

Horizontale organogram

Een horizontale layout kan gemakkelijk de flowchart van je bedrijf in beeld brengen. Dit is een voorbeeld van een horizontale organisatieschema.

Horizontaal organogram Factorial

Verticale organogram

Afhankelijk van de bedrijfsgrootte en de indeling waarin je het organisatieschema wilt maken, is het mogelijk eenvoudiger om te werken met een verticale organogram. Hier is een voorbeeld.

Verticaal organogram Factorial

Organisatieschema voor grote bedrijven

Naarmate je bedrijf groeit, kan een organigram ingewikkeld worden. In deze afbeelding kun je zien hoe de organogrammen van bedrijven zoals Amazon, Google, Facebook, Microsoft, Apple en Oracle zijn gestructureerd.

Organisatieschema grote bedrijven Factorial

Een Software dat binnen een paar seconden je organigram genereert

Als je geen tijd meer wilt verspillen aan templates die verouderen zodra er een wijziging in het team optreedt, kun je een software gebruiken dat het werk voor je doet. Factorial genereert je organisatieschema binnen enkele seconden.

Factorial is een Human Resource software voor kleine en middelgrote bedrijven met 2 tot 500 werknemers. Wij bieden hulpmiddelen aan om personeelsmanagement te optimaliseren. Met features zoals: verlof- en verzuimregistratie, documentbeheer, rapportages en urenregistratie.

Wanneer je gebruik maakt van Factorial, wordt er automatisch een organogram van je bedrijf aangemaakt. Deze zullen wij updaten wanneer een werknemer toetreedt of het bedrijf verlaat.

Zo kan jouw organogram eruit komen te zien:

Organogram manager Factorial

Houdt er rekening mee dat afhankelijk van de hiërarchie en het aantal werknemers binnen je bedrijf, het organogram er anders uit kan komen te zien. Met deze grafische weergave, kun je de werking van verschillende afdelingen tot in detail bekijken. Daarnaast wordt het eenvoudiger om conflictpunten te identificeren en te beoordelen welke werknemers niet in de structuur passen. Wanneer een werknemer in een hogere positie het bedrijf verlaat, kun je gemakkelijk een andere medewerker toewijzen.

Registreer gratis in Factorial en creëer binnen een paar seconden het organogram van jouw bedrijf!

Registreer nu Factorial

Download template voor Powerpoint

Als je het organigram van je bedrijf in Powerpoint wilt maken, kun je deze gratis template downloaden. Breng zelf wijzigingen aan en voeg zoveel werknemers toe als je wilt.

Download gratis organogram template Powerpoint

Download template voor Word

Gebruik je liever Word? Download dan gratis deze template.

Download gratis organogram template Word

This post is also available in: English US Español Svenska Italiano Deutsch English UK Français Português PT Português BR Mexican

Leave a Comment