Skip to content

Slimme Human Resource rapporten – KPI’s en Analytics voor HR

Het omzetten van personeelsgegevens naar bruikbare rapporten wordt op de HR afdeling steeds belangrijker. De rapporten visualiseren namelijk de mogelijke kansen of zwaktes binnen het bedrijf. Deze objectieve informatie helpt kleine en middelgrote bedrijven om de juiste keuzes te maken.

6 verschillende rapporten en analytics voor Human Resources

Voor Human Resources is er een ruime keuze aan bruikbare rapporten en analytics beschikbaar. Dit zijn een aantal voorbeelden:

Leeftijd
Leeftijd rapporten tonen zowel de verschillende leeftijdsgroepen als de gemiddelde leeftijd  binnen je bedrijf. Deze informatie is vooral bruikbaar om de huidige situaties en behoeften van medewerkers in kaart te brengen. Ook wordt het mogelijk om beslissingen te nemen op basis van de verschillende profielen van werknemers.

Leeftijd rapport

Salaris
Met dit rapport, kun je de verschillende salarissen bekijken. Beoordeel of de salarissen die worden aangeboden in je bedrijf overeenkomen met de salarissen van soortgelijke functies. Bekijk de verschillende loonschalen per afdeling of geslacht. Daarnaast is ook het gemiddelde salaris zichtbaar.

Salaris rapport

Headcount
Bedrijven die net zijn gestart kunnen met dit rapport het groeipercentage van de laatste maanden bekijken. Bij een hoog percentage kan er worden beoordeeld of het onboarding proces aangepast moet worden. Ook kunnen er op basis van deze gegevens teambuilding activiteiten worden georganiseerd. Activiteiten waar collega’s elkaar beter leren kennen worden vooral toegepast in bedrijven die enorm zijn gegroeid. Hierbij kan er worden gedacht aan borrels, Escape Rooms, workshops etc. Andere bedrijven organiseren een ontbijt zodat werknemers elkaar beter leren kennen.

Anciënniteit
Anciënniteit rapporten bevatten waardevolle informatie voor de Human Resource afdeling. Dit rapport laat namelijk zien hoe lang een medewerker in dienst is bij het bedrijf. Anciënniteit is sterk gerelateerd aan motivatie op de werkvloer. Na een bepaalde periode kan de motivatie van een werknemer verminderen. Met deze informatie kunnen HR managers de motivatie in de gaten houden en aanpassingen maken, mocht dit nodig zijn. Het tevreden houden van werknemers die al voor een langere tijd in dienst zijn is namelijk van essentieel belang. Het kost veel geld als deze medewerkers het bedrijf verlaten. Ook nemen zij waardevolle kennis en historie met zich mee. Er wordt geschat dat ontevredenheid onder werknemers kan zorgen voor 34% aan verlies. Met deze informatie kan jouw bedrijf inspelen op de behoeften van je personeel. 

Seniority rapport

Personeelsverloop
Dit rapport is verbonden aan anciënniteit. Het geeft een overzicht van de hoeveelheid werknemers die binnen een jaar het bedrijf hebben verlaten. Met deze gegevens kunnen de kosten van het personeelsverloop per maand worden bepaald. Daarnaast kan er worden gekeken naar de kosten voor de onboarding van een nieuwe medewerker. Denk hierbij aan de inwerkperiode en productiviteit.

Hoe kun je automatisch rapporten genereren?

Er is een eenvoudige manier om deze rapporten te verkrijgen zonder uren bezig te zijn met het analyseren van gegevens. Registreer bij Factorial om toegang te krijgen tot rapportages en analytics. Met deze functie heb je keuze uit bovenstaande rapporten en meer. De rapporten worden gegenereerd op basis van de gegevens die al zijn ingevoerd door jou en je werknemers. Gemakkelijk en snel!

Factorial HR features registratie

This post is also available in: English US Español Svenska Italiano Deutsch English UK Mexican

Related Posts

Leave a Comment