Skip to content

Checklist voor een succesvolle onboarding [gratis template]

Het is voor groeiende MKB’s normaal dat er meer aandacht wordt geschonken aan de economische aspecten dan de werknemers. Desondanks, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat nieuwe werknemers goed geïntegreerd zijn binnen de organisatie.

Het onboarding proces

Het onboarding proces is de tijd die nodig is om ervoor te zorgen dat nieuwe medewerkers bekend zijn met alle aspecten van hun nieuwe functie en het bedrijf. Dit proces begint al voordat het contract is ondertekend. Voor een succesvolle onboarding, moet de HR professional zorgen dat kandidaten zich comfortabel voelen tijdens het recruitment en selectie proces.

Er zijn veel voordelen verbonden aan een goed onboarding programma. Werknemers zijn gelukkiger, de productiviteit neemt toe en het werkklimaat is positief. Daarnaast zal het verzuim en personeelsverloop afnemen.

Er zijn verschillende soorten onboarding processen. Deze worden bepaald door het bedrijf en de managementstijl. Er zijn een paar belangrijke stappen die je kunt nemen om te zorgen dat werknemers zich vanaf hun eerste werkdag op hun plek voelen.

Checklist voor het verwelkomen van nieuwe werknemers

Voor de indiensttreding

  • Vacature en recruitment proces: De eerste indrukken zijn altijd belangrijk. Transparantie en eerlijkheid zijn daarom essentieel bij het beschrijven van de functie en verantwoordelijkheden. Daarnaast moeten kandidaten te allen tijde op een respectvolle en professionele wijze worden behandeld.
  • Materiaal: Wat heeft de potentiële werknemer nodig om de functie goed uit te kunnen voeren? Zijn er genoeg bureaus en stoelen? Hebben ze een toegangspas of nieuwe computer nodig? Dit zijn vragen die van tevoren beantwoord moeten worden.
  • Informeer het team: Om de werknemer vanaf het begin goed te kunnen betrekken bij het team, is het belangrijk om deze te informeren. Daarnaast zal de manager ook op de hoogte moeten zijn zodat praktische zaken zoals het contract klaargemaakt kunnen worden.
  • Welkomst email en/of pakket: Wanneer de kandidaat is geselecteerd en het goede nieuws heeft ontvangen, kun je de welkomst email opstellen. Deze bevat informatie met betrekking tot het bedrijf, rooster en een planning voor de eerste werkdag. Laat werknemers weten als ze iets moeten meenemen. Ondanks dat deze zaken wellicht zijn besproken tijdens het wervingsproces, is het goed om te herhalen.

Eerste werkdag

Vanaf het eerste moment dat de nieuwe werknemer het kantoor betreedt, moet je als HR professional ervoor zorgen dat hij of zij zich comfortabel voelt. Een rondleiding en uitleg zal hierbij helpen. Laat de nieuwe werknemer alle ruimtes zien en stel iedereen voor. Je kunt ook een groepsactiviteit zoals een lunch organiseren om iedereen aan elkaar te introduceren. Een goede balans is hierbij van essentieel belang. Door alle nieuwe indrukken is het niet bevorderlijk om de nieuwe werknemer te overweldigen met een overvloed aan informatie. Laat hem of haar dan ook wennen aan de nieuwe omgeving en verantwoordelijkheden.

Opvolging

Na een paar dagen kun je een kort een-op-eengesprek met de nieuwe werknemer inplannen. In deze meeting kun je de eerste indrukken en taken bespreken. Plan een maand na deze meeting een gesprek in met de manager. Op deze manier kun je evalueren hoe het proces is verlopen en of iedereen zich goed voelt met de nieuwe verantwoordelijkheden.

Download de gratis template

Een succesvol onboarding proces omvat veel kleine details die het verschil kunnen maken. Om deze niet te vergeten, kun je onze gratis onboarding checklist downloaden. Wees op deze manier voorbereid bij het verwelkomen van nieuwe werknemers! ✅

Download onboarding checklist

MKB software Factorial HR

This post is also available in: English US Español Svenska Italiano English UK

Related Posts

Leave a Comment